Το χριστουγεννιάτικο event γεύσεων του Επιμελητηρίου Κορινθίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Εμπορικό Σύλλογο Κιάτου σας περιμένει την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στην πλατεία του Κιάτου, για να δοκιμάσετε γεύσεις και λιχουδιές με Κορινθιακά προϊόντα που θυμίζουν Χριστούγεννα, να συμμετάσχετε σε εργαστήρια, να ψωνίσετε από την τοπική αγορά και να χαρείτε γιορτινές στιγμές!
Ο σεφ, Κωνσταντίνος Βασάλος στρώνει το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, μαγειρεύοντας μπροστά μας λαχταριστές Χριστουγεννιάτικες συνταγές και κερνώντας μας. Ξεχωριστά κεράσματα θα προσφέρουν και οι Σύλλογοι της περιοχής, βασισμένα σε παραδοσιακές συνταγές και έθιμα της Κορινθίας.
Οι μικροί μας φίλοι αφού κάνουν την βόλτα τους με το Χριστουγεννιάτικο τρενάκι, θα διακοσμήσουν τα δικά τους Χριστουγεννιάτικα μπισκότα με την βοήθεια των σπουδαστών του ΙΕΚ Ευρωπρόοδος. Και θα συνεχίσουν με ακόμα περισσότερο διαδραστικό παιχνίδι καθόλη την διάρκεια της εκδήλωσης.
Για τους περαστικούς που θα κάνουν μια στάση στην εκδήλωση μετά ή πριν τα ψώνια τους, η Κορινθιακή Λέσχη Οινόφιλων θα προσφέρει το αρωματικό και απόλυτα χριστουγεννιάτικο Glühwein, ιδανικό για αυτές τις γιορτινές ημέρες.
Και για να γίνει η ατμόσφαιρα ακόμη πιο μαγική, το event θα κλείσει μουσικά με το συγκρότημα ΔΙΑΠΑΣΩΝ.
Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει:
– Εργαστήρι ζαχαροπλαστικής για παιδιά με την βοήθεια των σπουδαστών του ΙΕΚ ΕΥΡΩΠΡΟΟΔΟΣ
– Live cooking με τον σεφ Κωνσταντίνο Βασάλο – Προετοιμάζουμε μαζί & δοκιμάζουμε παραδοσιακές συνταγές των Χριστουγέννων
– Παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα κεράσματα από Συλλόγους της περιοχής
– Διαδραστικό Χριστουγεννιάτικο παιχνίδι για τα παιδιά καθ’όλη την διάρκεια της εκδήλωσης
– Κέρασμα Glühwein από την Κορινθιακή Λέσχη Οινοφίλων
– Live μουσική με το συγκρότημα ΔΙΑΠΑΣΩΝ και τον Άρη Σταύρου
Την παρουσίαση της εκδήλωσης θα κάνει η δημοσιογράφος, Μαίρη Νικολοπούλου.
Πολλά γευστικά δρώμενα, παιχνίδια, μουσικές, κεράσματα & εκπλήξεις θα γεμίσουν την Κυριακή σας και θα σας μεταφέρουν ευχάριστα στο εορταστικό κλίμα των ημερών.
Σας περιμένουμε!
Οι συνταγές που θα παρουσιαστούν αναλυτικά:
ΧΡΙΣΤΟΥΓΙΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΕΜΙΣΤΗ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ
ΓΕΜΙΣΤΗ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 12 ΑΤΟΜΑ
ΜΙΑ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ 4 Kg
ΒΟΥΤΥΡΟ 150 gr
ΣΠΟΡΕΛΑΙΟ 150 ml
ΧΟΙΡΙΝΟ ΛΑΡΔΙ 150 gr
ΚΡΕΜΜΥΔΙ 300 gr
ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΙΜΑ 1400 gr
ΤΟ ΣΥΚΩΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΤΗΣ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ
ΚΡΑΣΙ ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ 200 ml
ΡΥΖΙ ΚΙΤΡΙΝΟ. 400 gr
ΚΑΣΤΑΝΑ ΜΙΚΡΑ, ΨΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΞΕΦΛΟΥΔΙΣΜΕΝΑ 150 gr
ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ 100 gr
ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ 100 gr
ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ 100 gr
ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙ 150 gr
ΚΥΒΟΣ ΒΟΔΙΝΟΥ 3 Τεμάχια
ΑΛΑΤΙ 20 gr
ΑΝΗΘΟ 80 gr
ΦΙΔΕ 100 gr
ΞΙΝΟΜΗΛΟ 300 gr
BRANDY 150 ml
ΜΕΙΓΜΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΖΩΜΟ: ΣΕΛΙΝΟ, ΚΑΡΩΤΟ, ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΚΟΜΜΕΝΑ ΣΕ ΦΕΤΕΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΤΗΣ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ ΤΗΣ: ΣΕΛΙΝΟ, ΚΑΡΩΤΟ, ΦΥΛΛΟ ΔΑΦΝΗΣ ΗΛΙΕΛΑΙΟ 200 ml
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το κρεμμυδάκι και τον άνηθο.
- Αφαιρούμε το συκώτι και το στομάχι από την γαλοπούλα. Τα ζεματάμε σε νερό που βράζει και τα κόβουμε σε κυβάκια.
- Πλένουμε την γαλοπούλα. Αφαιρούμε τις φτερούγες, τον λαιμό και με αυτά συν τα αρωματικά κάνουμε έναν ζωμό, όπου προσθέτουμε και τους τρεις κύβους βοδινού. Φροντίζουμε να πάρουμε τουλάχιστον 3 λίτρα ζωμού.
- Με ένα λίτρο από τον ζωμό θα παρασκευάσουμε την γέμιση ως εξής: σοτάρουμε με το βούτυρο το λαρδί και προσθέτουμε το κρεμμύδι, πριν πάρει χρώμα, προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε στην φωτιά μέχρι να εξατμισθούν τα υγρά και να αρχίσει να «πιάνει» στον πυθμένα της κατσαρόλας.
- Κατόπιν προσθέτουμε τους κύβους από το συκώτι και το στομάχι και σβήνουμε με το brandy. Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα, προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και ένα λίτρο από τον ζωμό. Αφού πάρει μερικές βράσεις, προσθέτουμε το ρύζι. Όταν είναι έτοιμο και το ρύζι, προσθέτουμε τον άνηθο, τα μήλα, τα κρεμμυδάκια, το ανάλογο αλάτι και πιπέρι και τον φιδέ.
- Ταυτόχρονα αλατοπιπερώνουμε την γαλοπούλα και την βάζουμε σε ένα ταψί με το σπορέλαιο, το μείγμα των αρωματικών και ένα λίτρο από τον ζωμό. Την ψήνουμε σε φούρνο 160ο C για τρεις ώρες περίπου.
- Κατά την διάρκεια του ψησίματος την περιβρέχουμε τακτικά με τα υγρά της. Αν εξατμίζονται τα υγρά προσθέτουμε νερό.
- Όταν ψηθεί η γαλοπούλα, την βγάζουμε από τον φούρνο κι όταν κρυώσει λίγο, αφαιρούμε το στήθος και το κόβουμε λοξά σε φέτες. Αφαιρούμε τα κόκαλα από τα μπούτια και τα κόβουμε κι αυτά σε κομμάτια. Τα κρατάμε όλα τακτοποιημένα και σκεπασμένα στην ζέστη.
- Παίρνουμε τα υπόλοιπα που έχουν μείνει στο ταψί και τα μεταφέρουμε σε ανάλογη κατσαρόλα. Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε τα κόκαλα από το ξεκοκάλισμα. Αυτό το κάνουμε για να επιτύχουμε μια γευστικότατη σάλτσα.
- Κατόπιν βάζουμε το ταψί που έχουμε ψήσει την γαλοπούλα στην φωτιά και το σβήνουμε με κρασί. Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα, προσθέτουμε τον υπόλοιπο ζωμό. Με τον τρόπο αυτό, μουλιάζουν τα κολλημένα στον πυθμένα του ταψιού, υπολείμματα του ψησίματος και με την βοήθεια μιας ξύλινης σπάτουλας τα ξεκολλάμε, τα μεταφέρουμε στην κατσαρόλα και τα βάζουμε να βράσουν όλα μαζί.
- Όταν πάρουν 5-6 βράσεις, αφαιρούμε και απορρίπτουμε τα κόκαλα. Πολτοποιούμε τα υπόλοιπα με το ραβδομπλέντερ.
- Ελέγχουμε το δέσιμο και τα δένουμε με το ανάλογο κορν φλάουρ για να γίνει η σάλτσα. Για καλύτερο αποτέλεσμα, περνάμε την σάλτσα από λεπτή σίτα. Δοκιμάζουμε σε γεύση και αν χρειάζεται προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Σερβίρουμε σε πιάτα την γαλοπούλα, φροντίζοντας να υπάρχει σε κάθε μερίδα μπούτι και στήθος. Συνοδεύουμε την γαλοπούλα με την γέμιση της. Τέλος περιβρέχουμε τις μερίδες με την σάλτσα τους…
ΚΡΑΣΙ ΖΕΣΤΟ (Glühwein)
ΖΕΣΤΟ ΚΡΑΣΙ (Glühwein)
ΥΛΙΚΑ
ΝΕΡΟ 1/2 Lt
ΖΑΧΑΡΗ 150 gr
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΨΙΛΟ ΞΥΣΜΑ ΑΠΟ 2 Τεμάχια
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΧΥΜΟΣ ΑΠΟ 2 Τεμάχια
ΚΑΝΕΛΛΑ ΞΥΛΟ 2 Τεμάχια
ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗ ΓΛΥΚΑΝΙΣΟ 2 Τεμάχια
ΓΑΡΥΦΑΛΛΑ 10 Τεμάχια
ΒΑΝΙΛΛΙΑ ΣΚΟΝΗ 1 Τεμάχιο
ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΔΟ ΤΡΙΜΜΕΝΟ 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού
ΚΟΚΚΙΝΟ ΞΗΡΟ ΚΡΑΣΙ 1Lt
ΜΠΡΑΝΤΙ ΜΕΤΑΞΑ 150 ml
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό, την ζάχαρη, την κανέλλα, τα γαρύφαλλα, τον αστεροειδή γλυκάνισο και το ξύσμα, να βράσουν για 5 λεπτά και τα κρατάμε στην άκρη. Ζεσταίνουμε το κρασί και το μπράντι, χωρίς να ξεπεράσουν του 50 βαθμούς Κελσίου
- Σουρώνουμε το νερό και το περνάμε μέσα στο ζεστό κρασί
- Προσθέτουμε στο ζεστό κρασί το μοσχοκάρυδο, την βανίλια και τον χυμό του πορτοκαλιού…
- Σερβίρουμε το κρασί ζεστό…
- Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να βράσει το κρασί, γιατί θα εξατμιστεί το οινόπνευμα.
ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΕΛΙΟΥ
ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΕΛΙΟΥ
ΥΛΙΚΑ 40 ΤΕΜΑΧΙΑ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΥΛΟ
ΝΕΡΟ ΧΛΙΑΡΟ 500 ml
ΑΛΕΥΡΙ ΣΚΛΗΡΟ 500 gr
ΜΑΓΙΑ ΞΗΡΗ Ένα φακελάκι
ΑΛΑΤΙ 5 gr
ΖΑΧΑΡΗ 20 gr
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ 1 lt
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ ΜΕΛΙΟΥ
ΖΑΧΑΡΗ 500 gr
ΝΕΡΟ 250 ml
ΚΑΝΕΛΛΑ ΞΥΛΟ 10 gr
ΓΑΡΥΦΑΛΛΑ 5 gr
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ Ένα Τεμάχιο
ΜΕΛΙ 250 gr
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ
ΣΟΥΣΑΜΙ 50 gr
ΚΑΝΕΛΛΑ ΤΡΙΜΜΕΝΗ 10 gr ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Βάζουμε σε μια λεκάνη το χλιαρό νερό με το αλάτι, την ζάχαρη και μέσα διαλύουμε την μαγιά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι κι ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός.
- Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον μέχρι το ζυμάρι να διπλασιαστεί σε όγκο και να κάνει φουσκάλες…
- Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τα 250 ml νερού με τα 500 γραμμάρια ζάχαρη, τα ξύλα κανέλλας, τα γαρύφαλλα και τον χυμό. Στύβουμε μέσα το πορτοκάλι το κόβουμε και προσθέτουμε μέσα και κομματάκια.
- Όταν πάρουν δυο τρεις βράσει, προσθέτουμε μέσα το μέλι και σβήνουμε την φωτιά. Το διατηρούμε ζεστό…
- Βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα να φτάσει τους 160ο κελσίου. Ανακατεύουμε τον χυλό και με το κουτάλι φτιάχνουμε λουκουμάδες και τους ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Κάθε φορά που παίρνουμε χυλό, βουτάμε από πριν το κουτάλι σε νερό, για ξεκολλά εύκολα.
- Τηγανίζουμε τους λουκουμάδες λίγους-λίγους ανακατεύοντας τους με συρμάτινη κουτάλα μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
- Τους βγάζουμε με την συρμάτινη κουτάλα και τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν.
- Τους σερβίρουμε περιχυμένους με την σάλτσα μελιού και πασπαλισμένους με την κανέλα και το σουσάμι…
ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΜΑΥΡΕΣ ΣΤΑΦΙΔΕΣ, ΜΗΛΑ ΚΑΙ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ
ΒΟΥΤΥΡΟ 100 gr
ΡΥΖΙ ΑΡΜΠΟΡΙΟ 350 gr
ΚΡΕΜΜΥΔΙ 200 gr
ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ 300 gr
ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ 100 gr
ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ 50 gr
ΜΗΛΑ ΚΟΚΚΙΝΑ 250 gr
ΑΛΑΤΙ 10 gr
ΠΙΠΕΡΙ 2 gr
ΛΕΥΚΟ ΚΡΑΣΙ 250 ml
ΖΩΜΟ ΚΟΤΑΣ Η ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ 1 lt
ΚΕΦΑΛΟΓΡΑΒΙΕΡΑ ΤΡΙΜΜΕΝΗ 150 gr
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κυβάκια
- Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φετούλες
- Σοτάρουμε με το βούτυρο το κρεμμύδι. Όταν ξανθίνει ελαφρά, προσθέτουμε τα μανιτάρια. Όταν σοταρίσουν κι αυτά καλά και απορροφηθούν τα υγρά, προσθέτουμε το κουκουνάρι. Κατόπιν προσθέτουμε το ρύζι να σοταριστεί κι αυτό.
- Ανακατεύουμε για 2 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.
- Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα, προσθέτουμε το ανάλογο αλάτι και πιπέρι και κατόπιν την σταφίδα και τα μήλα.
- Προσθέτουμε κατόπιν το ζωμό (που θα πρέπει να είναι καυτός) και ανακατεύουμε συνεχώς.
- Συνεχίζουμε σε μέτρια φωτιά, καθώς προσθέτουμε τον ζωμό σταδιακά χωρίς να διακόπτουμε το ανακάτεμα.
- Μόλις γίνει και χυλώσει το ριζότο (περίπου 16-28 λεπτά) προσθέτουμε το τυρί και σερβίρουμε αμέσως.
ΧΟΙΡΙΝΟ ΦΙΛΕΤΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗΣ KAI ΠΟΥΡΕ ΑΠΟ ΚΥΔΩΝΙΑ
ΧΟΙΡΙΝΟ ΦΙΛΕΤΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗΣ KAI ΠΟΥΡΕ ΑΠΟ ΚΥΔΩΝΙΑ
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΜΕΡΙΔΕΣ
ΧΟΙΡΙΝΑ ΦΙΛΕΤΑΚΙΑ 18 ΤΕΜΑΧΙΑ ΤΩΝ 30 gr
ΗΛΙΕΛΑΙΟ 200 ml
ΒΟΥΤΥΡΟ 120 gr
ΚΡΕΜΜΥΔΙ 150 gr
ΑΛΕΥΡΙ 30 gr
ΑΛΑΤΙ 5 gr
ΦΡΕΣΚΟΤΡΙΜΜΕΝΟ ΠΙΠΕΡΙ
ΚΡΑΣΙ ΕΡΥΘΡΟ ΓΛΥΚΟ 200 ml
ΖΩΜΟ ΒΟΔΙΝΟΥ 2 Τεμάχια ΖΩΜΟ ΚΡΕΑΤΟΣ 500 ml
ΜΕΛΙ 40 gr
ΘΥΜΑΡΙ Μια πρέζα
ΚΥΔΩΝΙΑ 2 Kg
ΒΟΥΤΥΡΟ 180 gr
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Πλένουμε τα κυδώνια, τα αποφλοιώνουμε και τους αφαιρούμε το σκληρό σημείο στο κέντρο με τα σπόρια. Τα κόβουμε «κυδωνάτα». Τα ζεματάμε σε νερό που βράζει.
- Κατόπιν τα βάζουμε σε ταψί, τα περιχύνουμε με τα 180 γραμμάρια βούτυρου που έχουμε λιώσει.
- Τα ψήνουμε σε φούρνο 160 βαθμών Κελσίου για 45 λεπτά περίπου ή έως ότου μαλακώσουν.
- Στην συνέχεια τα κάνουμε πουρέ και τα διατηρούμε ζεστά.
- Αλευρώνουνε τα φιλέτα και τα σοτάρουμε λίγα-λίγα με το ηλιέλαιο που έχει κάψει. Τα βάζουμε σε σουρωτήρι και τα κρατάμε στην άκρη.
- Σε μία άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι με τα 120 γραμμάρια βουτύρου μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα.
- Τα σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα προσθέτουμε τον ζωμό κρέατος κι αν δεν έχουμε από αυτόν, το νερό, και τους δύο κύβους βοδινού.
- Τρίβουμε το πιπέρι και προσθέτουμε το ανάλογο αλάτι. Όταν εξατμισθούν τα πολλά υγρά και δέσει η σάλτσα, (αν θέλει λίγο δέσιμο ακόμη, αραιώνουμε σε κρύο νερό το ανάλογο κορν φλάουρ και το προσθέτουμε στην σάλτσα).
- Το αποσύρουμε από την φωτιά και σερβίρουμε συνοδεύοντας με τον πουρέ από τα κυδώνια.
- Τέλος με την βοήθεια ενός κουταλιού του γλυκού, ρίχνουμε πάνω από τα φιλετάκια το μέλι σε λεπτή ροή να πάει παντού.
Σεφ, Κωνσταντίνος Βασάλος