Ελ

En

Εξελίξεις στις Διεθνείς Αγορές: Highlights

•Ενημερωτική διαδικτυακή συνάντηση με βασική ομιλήτρια την Sabine Weyand, Γενική Διευθύντρια Εμπορίου της Ε.Ε., πραγματοποιήθηκε στις 25.01.2022 στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαδικασίας του Κοινωνικού Διαλόγου (Civil Society Dialogue) για την εμπορική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU trade policy). Στη συζήτηση, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ, η κα. Weyand ανέπτυξε τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τις προτεραιότητες της εμπορικής πολιτικής της Ε.Ε., τα επιτεύγματα και τις προκλήσεις που σημειώθηκαν το 2021, καθώς και τις εκτιμήσεις της για το προσεχές μέλλον, συμπεριλαμβανομένης της ατζέντας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (European Commission).

•Ένα στα δέκα μέλη του World Economic Forum δήλωσε πως αναμένει επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης τα επόμενα τρία χρόνια. Αντίστοιχα, μόλις ένας στους έξι δήλωσε αισιόδοξος για τις παγκόσμιες προοπτικές, σύμφωνα με το The Global Risks Report 2022.

•Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν οι βασικοί εμπορικοί εταίροι της Ε.Ε.(27) σε ό,τι αφορά στις εξαγωγές υπηρεσιών, με μερίδιο 20% αντίστοιχα. Σε ό,τι αφορά στις εισαγωγές, το 30% προήλθε από τις ΗΠΑ, το 18% από το Ηνωμένο Βασίλειο και το 7% από την Ελβετία (eurostat).

•Το Δεκέμβριο του 2021 ο πληθωρισμός στην Τουρκία ξεπέρασε το 36% σε ετήσια βάση, η υψηλότερη επίδοση τα τελευταία 19 χρόνια, με τη Goldman Sachs να προβλέπει ότι θα παραμείνει πάνω από 40% για το μεγαλύτερο διάστημα του έτους. Οι τιμές των τροφίμων και ποτών αυξήθηκαν σχεδόν 44% σε ετήσια βάση.

•Καθυστέρηση και όχι εκτροχιασμό της οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη λόγω του πρόσφατου κύματος κρουσμάτων κορωνοϊού προβλέπει η Isabel Schnabel, Member of the Executive Board of the European Central Bank (ECB).

•Η ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους σε συνδυασμό με άλλες διαρθρωτικές αλλαγές και τη χρηματοδότηση των επενδύσεων από το μέσο ανάκαμψης NextGenerationEU, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του επιπέδου του ΑΕΠ κατά 8,5% μέχρι το 2026 και μακροχρόνια άνω του 10% σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

•Σύμφωνα με τον σύνθετο δείκτη World Container Index του οίκου Drewry η διακίνηση ενός κοντέινερ 40 ποδιών διαμορφώθηκε σε $9,419.5 την εβδομάδα μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου 2022, καταγράφοντας αύξηση κατά 79% συγκριτικά με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2021.

•Σε 12,5 τρις δολάρια αναμένεται να ανέλθει το κόστος της πανδημίας του COVID-19 στην παγκόσμια οικονομία μέχρι το 2024 σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Reuters).

•Αύξηση κατά 25% κατέγραψε το παγκόσμιο εμπόριο υπηρεσιών στο 3ο τρίμηνο του 2021 συγκριτικά με το αντίστοιχο του 2020 με σημαντικότερους πυλώνες τις ψηφιακά παρεχόμενες υπηρεσίες (πληροφορικής, χρηματοοικονομικών και επιχειρηματικές) και την αύξηση στις τιμές των μεταφορικών (World Trade Organization).

(πηγή: ΙΕΕΣ – Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών)

Προηγούμενο Δημόσια τηλε-διαβούλευση για το ηλεκτρονικό εμπόριο

Ακολουθήστε μας

logo
Ερμού 2, Τ.Κ. 20131, Κόρινθος
Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα & Τετάρτη:
7:00 πμ – 18:00 μμ
Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή:
7:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας

Ερμού 2, Τ.Κ. 20131, Κόρινθος
Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
7:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας