Μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων που ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Λογιστών του Ε.Ε.Α. κ. Ηλίας Χατζηγεωργίου, προχώρησε σε μία σύνοψη τους.
Μέτρα στήριξης που θα ισχύσουν για τον Νοέμβριο
1 Επιχειρήσεις κλειστές με κρατική εντολή :
· Ειδική αποζημίωση ύψους 534 ευρώ εάν έχουν έως 20 άτομα προσωπικό.
· Προσωρινή αναστολή συμβάσεων εργασίας για όλο το προσωπικό.
· Το προσωπικό θα λαμβάνει ειδική αποζημίωση 534 μηνιαίως και οι ασφαλιστικές εισφορές θα καλύπτονται από το κράτος.
· Αναστολή πληρωμής ΦΠΑ πληρωτέο τον μήνα Νοέμβριο μέχρι τις 30/4/2021 , το οποίο θα μπορεί να μπει στην ευνοϊκή ρύθμιση.
· Δυνατότητα αναστολής πληρωμής δόσεων ρυθμίσεων Νοεμβρίου οι οποίες μεταφέρονται στο τέλος της ρύθμισης.
2. Επιχειρήσεις όλης της επικράτειας που ήταν στην λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ τον Απρίλιο:
· Δυνατότητα να θέσουν το προσωπικό σε προσωρινή αναστολή.
· Οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν το ειδικό επίδομα των 534 ευρώ ενώ θα καλύπτονται από το κράτος οι ασφαλιστικές εισφορές τους.
· Δόσεις δανείων συνέχιση αναστολής πληρωμής έως το τέλος του έτους.
· Υποχρεωτική τηλεργασία στο 50% των εργαζομένων που μπορούν να εργαστούν με αυτό τον τρόπο.
· Οι εργαζόμενοι που μπαίνουν σε αναστολή θα έχουν δυνατότητα αναστολής πληρωμής δόσεων ρυθμίσεων Νοεμβρίου.
3. Μειώσεις ενοικίων:
· Επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε «κόκκινο νομό» για τουλάχιστον 14 ημέρες και είναι στην λίστα των ΚΑΔ του Απριλίου, υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40%
· Εργαζόμενοι που μπαίνουν σε αναστολή , υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% για κύρια κατοικία τους ή φοιτητική κατοικία τέκνου τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη.
· Επιχειρήσεις σε επίπεδο επιτήρησης, ισχύει η προαιρετική μείωση σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους.
· Οι ιδιοκτήτες θα έχουν αποζημίωση του 1/3 από την ζημιά τους , με την μορφή έκπτωσης από τις φορολογικές υποχρεώσεις.
4. Επιδόματα ανεργίας που λήγουν 9ο έως 12ο συνέχιση για δύο επιπλέον μήνες
5. Επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και 5 ( Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου):
· Το 50% των χρημάτων δεν θα επιστρέφεται.
· Δικαίωμα συμμετοχής όλες οι επιχειρήσεις , αρκεί να έχουν μείωση τζίρου κατά 20% και ελάχιστο τζίρο αναφοράς τα 300 ευρώ.
· Οι κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή μέχρι και τις 10 Νοεμβρίου , θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής ανεξαρτήτως μείωσης τζίρου.
· Θα υπάρχουν κατώτατα όρια , ανάλογα με την επιχείρηση και τι προσωπικό απασχολεί.
Παράλληλα όμως, ο κ. Ηλίας Χατζηγεωργίου σε μία «αποκωδικοποίηση» των μέτρων, εκφράζει ορισμένες ενστάσεις:
– To οικονομικό επιτελείο δίνει αναστολή στις δόσεις Νοεμβρίου ρυθμίσεων κλειστών επιχειρήσεων και προσωπικού σε αναστολή, αλλά δεν δίνει καμία αναστολή στις τρέχουσες οφειλές. Δηλαδή επικροτεί αυτόν που έτυχε να ρυθμίσει τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ και όχι τον φορολογούμενο που δεν μπήκε σε αυτή την διαδικασία πληρώνοντας τις δόσεις κανονικά.
– Ανάλογη είναι η εικόνα και για την καταβολή του ΦΠΑ. Αν μία κλειστή επιχείρηση πλήρωσε το ΦΠΑ του τρίτου τριμήνου σε μία δόση, δεν έχει κανένα κέρδος και στήριξη σε αντιδιαστολή με αυτόν που μπήκε στην διαδικασία να το πληρώσει σε 2 δόσεις.
– Ουσιαστικά δηλαδή δημιουργεί πολλά τυχαία γεγονότα τα οποία μεταφράζονται σε αδικίες προς τους συνεπείς φορολογούμενους.
– Η διευρυμένη λίστα των ΚΑΔ του Απριλίου προέβλεπε κύριο ΚΑΔ την 20/3/2020 ή ΚΑΔ με υψηλότερα ακαθάριστα έσοδα του ετους 2018. Από τότε μία επιχείρηση μπορεί να έχει αλλάξει κύριο ΚΑΔ η το 2019 να είχε σε άλλον ΚΑΔ υψηλότερα έσοδα (οι δηλώσεις έχουν υποβληθεί). Θα δημιουργήσει τεράστια θέματα και αδικίες πάλι με την ιστορία με τους ΚΑΔ.
– Επίσης υπάρχει το ερώτημα τι θα γίνει όταν επιχείρηση έχει υποκατάστημα σε «κόκκινο» νομό αλλά κεντρικό σε «πορτοκαλί» νομό και δεν είναι επιχείρηση που έκλεισε με κρατική εντολή.
Πηγή: ΕΕΑ