Ποσό ύψους 1,32 δισ. ευρώ θα εισρεύσει στα δημόσια ταμεία τις επόμενες ημέρες για την πληρωμή επιχειρηματικών σχεδίων που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα του ΕΣΠΑ ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται να ακολουθήσει νέο αίτημα πληρωμής από την κυβέρνηση προς την ΕΕ.
Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σε συνέχεια της διαδικασίας αναθεώρησης, που πρόσφατα εγκρίθηκε από τις αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων και Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όπως γνωστοποιείται, υπεβλήθησαν, την Τετάρτη 29 Ιουλίου, τα αιτήματα ενδιάμεσης πληρωμής προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της E.E. για τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αίτημα πληρωμής, στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, ύψους 1,32 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά για το 2020 και μέχρι σήμερα τα αιτήματα πληρωμής ανέρχονται σε 1,69 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2019, η χώρα είχε αιτηθεί πληρωμές ύψους 311,4 εκατ. ευρώ (πέντε φορές χαμηλότερο συγκριτικά με το τρέχον έτος), ενώ το έτος 2019 είχε κλείσει συνολικά με αιτήματα πληρωμής ύψους 1,67 δισ. ευρώ. Το ποσό του υποβληθέντος αιτήματος αναμένεται να εισρεύσει στα δημόσια έσοδα της χώρας τις επόμενες ημέρες, ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται να ακολουθήσει νέο αίτημα πληρωμής.
Το συγκεκριμένο αίτημα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αποτυπώνει την επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων το τελευταίο δωδεκάμηνο, όπου καταγράφηκε σημαντική πρόοδος. Συγκεκριμένα, το διάστημα Ιούλιος 2019 – Ιούλιος 2020, το ποσοστό των ενταγμένων έργων αυξήθηκε από το 89,2% στο 120,3%, το ποσοστό των συμβασιοποιημένων έργων από το 58,3% στο 81,9% και των πληρωμών από το 24,4% στο 43,5% (απορρόφηση σε Δημόσια Δαπάνη).
Οι επιδόσεις αυτές, συνεχίζει η ανακοίνωση, ήρθαν ως αποτέλεσμα μιας σειράς συντονισμένων ενεργειών του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι οποίες ενδεικτικά αφορούν σε βελτιώσεις του θεσμικού πλαισίου, στην απλοποίηση διαδικασιών, τη συνεχή παρακολούθηση της προόδου σε επίπεδο έργου μέσω σχεδίων δράσης, την κινητοποίηση και ενεργοποίηση συναρμόδιων υπουργείων και περιφερειών, την ομαλή χρηματοδότηση των έργων μέσω του ΠΔΕ, καθώς και τη στοχευμένη αναθεώρηση των Ε.Π. του ΕΣΠΑ τον Ιούνιο του 2020 με την ανακατανομή πόρων μεταξύ των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και την αποτελεσματική αξιοποίηση του νέου πλαισίου ευελιξίας των κανονισμών της Ε.Ε.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) 2014-2020, που αποτελεί το τομεακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα μέσω του οποίου ενισχύεται η επιχειρηματικότητα, το αίτημα του Ιουλίου 2020 ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα για το διάστημα Ιούλιος 2019 – Ιούλιος 2020, οι συνολικές δαπάνες του προγράμματος ανήλθαν από τα 705 εκατ. ευρώ (ποσοστό 15,1%) στα 2,59 δισ. ευρώ (58,6%), δηλαδή σχεδόν τετραπλασιάστηκαν, με τους πόρους αυτούς να έχουν διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία.
Ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, δήλωσε: «Ειδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, είναι πολύ σημαντικό για την ελληνική οικονομία που το ΕΣΠΑ έχει αποκτήσει πλέον έναν πολύ καλό ρυθμό απορρόφησης, όπως ήταν άλλωστε και η δέσμευση αυτής της κυβέρνησης. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους δύο στενούς μου συνεργάτες, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρη Σκάλο και την Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ, ΤΣ & ΕΚΤ, Νίκη Δανδόλου, καθώς και όλες τις Ειδικές Υπηρεσίες του ΕΣΠΑ, αλλά και όλους όσοι εργάστηκαν για την επιτυχία αυτή».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ